Skip to main content
INGREDIENSER
  • 1 burk surströmming, ca 300 g
  • 2 gula lökar
  • 15 g smör
  • 1 burk ansjovis, 125 g
  • 700 g potatis
  • 1/2 hackad dill
  • 4 dl vispgrädde
  • Ansjovisspad
  • 1 msk tomatpuré
GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj av surströmmingen i kallt vatten. Rensa strömmingen och ta bort ben och ev skinnet. Skala och skiva löken tunt. Fräs den gyllenbrun i smör i en stekpanna.

Häll av och spara spadet från ansjovisen. Skala potatisen och skär den i smala strimlor. Varva potatis, lök, surströmming, ansjovis och dill i en smord form ca 18×25 cm. Avsluta med potatis. Vispa ihop grädde, ansjovisspad och tomatpuré.

Häll blandningen över potatisen.
Grädda i nedre delen av ugnen 45-50 min.

Recept från Leif Mannerström