INGREDIENSER
- 1 burk surströmming, ca 300 g
- 2 gula lökar
- 15 g smör
- 1 burk ansjovis, 125 g
- 700 g potatis
- 1/2 hackad dill
- 4 dl vispgrädde
- Ansjovisspad
- 1 msk tomatpuré
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj av surströmmingen i kallt vatten. Rensa strömmingen och ta bort ben och ev skinnet. Skala och skiva löken tunt. Fräs den gyllenbrun i smör i en stekpanna.
Häll av och spara spadet från ansjovisen. Skala potatisen och skär den i smala strimlor. Varva potatis, lök, surströmming, ansjovis och dill i en smord form ca 18×25 cm. Avsluta med potatis. Vispa ihop grädde, ansjovisspad och tomatpuré.
Häll blandningen över potatisen.
Grädda i nedre delen av ugnen 45-50 min.
Recept från Leif Mannerström