Skip to main content

Surströmming

Introduktion till en svensk nationalskatt

Vad är en strömming?

Strömming är en underpopulation till sillen, men alltså av samma art. Den är en mindre fisk med huvudet större i förhållande till kroppen, jämfört med sillen. Strömmingen har också färre ryggkotor än sillen. Strömmingen delas upp i olika storleksklasser och det är av de större som man sedan gör surströmming.

Kort historik

Ett ledande varumärke växer fram.

Det första varumärket som föddes i företaget fick av naturliga skäl namnet ”Gösta Hannells Surströmming”. Men, det stora genombrottet kom med varumärket ”Röda Ulven”, som Gösta Hannell köpte rättigheterna till 1946.

Tack vare en god strömming, genomtänkt marknadsföring och en iögonfallande förpackning blev snart Röda Ulven synonymt med surströmming och är idag Sveriges ledande varumärke när det gäller surströmming.

Ulven härstammar från namnet Ulvön och Ulvöhamn som idag är centrum för svensk Surströmming.

Röda Ulven har hämtat sitt namn från Ulvön, som är den svenska surströmmingens Mekka. Att det blev just Röda, beror på att denna ö fullkomligt lyser i rött tack vare den vackra röda graniten rappakivi.

Fattigmansmat

har blivit trend

Surströmming är helt klart en del av det svenska kulturarvet – en nationell identitet – och det är därför vi är så måna om att vårda och bevara denna tradition.

Det som under vissa tider varit ”fattigmansmat” har blivit både trendigt och exklusivt utan att göra avkall på folklighet. Och vi kan idag se många kockar som skapar nya spännande recept runt denna kulturskatt.

Varför heter det

surströmming?

Ett mjölksyraenzym i ryggraden blir verksamt om de rätta betingelserna; salt och temperatur är gynnsamma. Råvarorna är således mycket viktiga. Fisken börjar jäsa, mjölksyra och olika aminosyror uppkommer. Syrorna har en antibiotisk effekt. Aminosyrorna är smakämnen. Produkten blir syrad strömming, syrströmming. Nu kallad suring eller surströmming.

Mager delikatess

Strömmingen är en, i förhållande till västerhavssillen, mager fisk. Bland annat skiljer det i innehållet av fettsyror och i halten fettlösliga vitaminer.

en Svensk kulturskatt