Skip to main content

Från fasa till förtjusning

”Från att – vid något som liknade ”nollning” – ha blivit tvingad att dricka surströmmingsspad, fanns en viss skepsis, även vid vuxen ålder. Som krögare fick jag beställningar om surströmmingsskivor… Det var först när gode vännen Patrik Hannell bjöd på årliga surströmmingsskivor som smaklökarna började vänja sig. Jag har här tagit fram några små tapas, som garanterat även den skeptiske kommer att gilla. Själv har jag definitivt gått från fasa till förtjusning.”

”Det är dags att våga använda surströmming även i det moderna köket. Se den som en spännande smaksättare och låt den bjuda upp till dans med andra ingredienser och uppnå ett kulinariskt lustspel i ditt kök” Michael Svensson, Matlagande sommelier, numera Politiker/entreprenör.

Jag har här tagit fram några små tapas, som garanterat även den skeptiske kommer att gilla. Själv har jag definitivt gått från fasa till förtjusning.”

FYLLD CHAMPINJONHATT
Gröp ur en skogs- eller vanlig mellanstor champinjon. Lägg i en liten klick smör och småskuren strömming, toppa med tapenade på svarta oliver. Värm i ugn i 2-3 minuter i 180 grader.
ÄGG I KOKOTT
Knäck ett ägg, vispa lite med en klick HP sås och en halv filé i småbitar, salta och peppra. Värm i ugn tills ägget stelnat (4-5 minuter). Lägg upp på tallrik och toppa med lite valfri kaviar.
LITEN RÅRAKA
Riv en potatis (smakrik, fast sort) på rivjärnet (grova delen). Lägg i het stekpanna med mycket smör, salta och peppra. Vänd rårakan, så att båda sidorna blir gyllenbruna. Lägg på två lagom filéer sista minuter. Servera på tallrik, klicka på lite Creme Fraiche, smaksatt med paprika/chili.
KNAPRIG OST
Lägg en strömmingsfilé på bakplåtspapper, strö över lite riven ost; västerbotten eller annan smakrik sort. Gratinera i ugn i 3-4 minuter. Krydda lite spännande, kanske rostad kummin/peppar.
BACONLINDAD STRÖMMING
Vik en halv filé, linda bacon runt. Häll över en blandning av ketchup och chilisås och lite finhackad rödlök, krydda med svartpeppar, Gratinera 3-4 minuter i ugn.