Öppna burken så här:
- Förvara burken i kylskåp, om möjligt ända fram tills minuten
före öppnandet.
- Håll burken stadigt med en servett eller handduk.
- För att undvika att lagen trycks ut p.g.a. trycket i burken,
vinklar du den 45 grader och punkterar övre kanten med en
burköppnare.
- Lägg sedan ner burken på ett fat och öppna den lugnt. Servera
och njut!
FÖR NYBÖRJAREN
Det ska erkännas att surströmmingens doft och smak är
särpräglad, men med öppet sinnelag och smaklökarna i full beredskap
går det lätt att bli en surströmmingsentusiast. Här är några tips
till dig som inte är så van.
- Köp en burk filéer. De är inte lika skarpa i doft och smak som
hel fisk.
- Gör en klämma med många tillbehör. Använd surströmmingen som en
krydda.
- Använd tillbehör som du gillar t.ex. gräddfil, tomat, messmör
och dill.
- Vill du uppleva en riktig smakupplevelse? Smaksätt
surströmmingen med äppelkompott eller rödlöksmarmelad (se
recept).
|