Hur gör man
egentligen?
-
Förvara burken i kylskåp, om möjligt ända fram tills minuten före öppnandet.
-
Håll burken stadigt med en servett eller handduk.
-
För att undvika att lagen trycks ut p.g.a. trycket i burken, vinklar du den 45 grader och punkterar övre kanten med en burköppnare.
-
Lägg sedan ner burken på ett fat och öppna den lugnt. Servera och njut!
För nybörjaren:
Det ska erkännas att surströmmingens doft och smak är särpräglad, men med öppet sinnelag och smaklökarna i full beredskap går det lätt att bli en surströmmingsentusiast.
Här är några tips till dig som inte är så van.
- Köp en burk filéer. De är inte lika skarpa i doft och smak som hel fisk.
- Gör en klämma med många tillbehör. Använd surströmmingen som en krydda.
- Använd tillbehör som du gillar t.ex. mandelpotatis, röd/gul lök, gräddfil, tomat, messmör och dill.
- Vill du uppleva en riktig smakupplevelse? Smaksätt surströmmingen med äppelkompott eller rödlöksmarmelad (se recept).
Så här rensar du surströmmingen:
-
Strömmingen måste rensas från maginnehåll och ryggben. Skinnet går att äta, men många föredrar att ta bort det. Rensa så här:
-
Öppna buken och ta ut maginnehållet men spara rommen, som av många anses vara det bästa på surströmmingen.
-
Lägg fisken med skinnsidan uppåt och fläk ut den på tallriken. Pressa med en gaffel så att den blir platt som en strömmingsflundra.
-
Vänd på fisken och plocka bort ryggbenet.
-
Pilla bort filéerna från skinnet. Det kan vara svårt att få filéerna hela.