hurGorManTitle.png

Öppna burken så här:

  • Förvara burken i kylskåp, om möjligt ända fram tills minuten före öppnandet.
  • Håll burken stadigt med en servett eller handduk.
  • För att undvika att lagen trycks ut p.g.a. trycket i burken, vinklar du den 45 grader och punkterar övre kanten med en burköppnare.
  • Lägg sedan ner burken på ett fat och öppna den lugnt. Servera och njut!


FÖR NYBÖRJAREN

Det ska erkännas att surströmmingens doft och smak är särpräglad, men med öppet sinnelag och smaklökarna i full beredskap går det lätt att bli en surströmmingsentusiast. Här är några tips till dig som inte är så van.

  • Köp en burk filéer. De är inte lika skarpa i doft och smak som hel fisk.
  • Gör en klämma med många tillbehör. Använd surströmmingen som en krydda.
  • Använd tillbehör som du gillar t.ex. gräddfil, tomat, messmör och dill.
  • Vill du uppleva en riktig smakupplevelse? Smaksätt surströmmingen med äppelkompott eller rödlöksmarmelad (se recept).

 

 

Så här rensar du surströmmingen:
Strömmingen måste rensas från maginnehåll och ryggben. Skinnet går att äta, men många föredrar att ta bort det. Rensa så här:

  • Öppna buken och ta ut maginnehållet men spara rommen, som av många anses vara det bästa på surströmmingen.
  • Lägg fisken med skinnsidan uppåt och fläk ut den på tallriken. Pressa med en gaffel så att den blir platt som en strömmingsflundra.
  • Vänd på fisken och plocka bort ryggbenet.
  • Pilla bort filéerna från skinnet. Det kan vara svårt att få filéerna hela.