Vad som passar bäst att dricka till surströmmingen är en smaksak. Situationen får oftast avgöras. Vardag eller fest. Den som vill följa en alkoholfri linje kan med fördel välja kall mjölk, som förespråkas av flera surströmmingsälskare. Använd gärna is och häll sedan över mjölk (helst den röda).

Den som föredrar vin kan med fördel välja ett torrt vitt vin eller ett rosévin. Vid fest och "skivor" brukar det oftast serveras snaps och öl. Välj då gärna en svagare lageröl utan alltför överdriven humlekryddning, se förslag nedan.

 

JEVER FUN

Tyskland. Ett alkoholfritt öl. Torr och frisk smak med tydlig humlebeska och fyllig maltighet.
Art. nr: 1978

Wisby Pils

Sverige. Tyskinspirerad, frisk surdegsbrödig med markerad beska och citrustoner. Frisk sommaröl nära fulländning.
Art. nr: 1570

Landsort Lager

Sverige. Nynäshamns Ångbryggeri. Svensk modern lager som bäst. Rik hembryggarinspirerad humling som ändå känns tillbakadragen nog för att inte dominera maten.
Art. nr: 1466
 

Nils Oscar God Lager

Sverige. En mild välbalanserad, men modernt humlad lager som med sin maltiga fyllighet sticker ut som ett bättre alternativ till mer slätstrukna branschkollegor.
Art. nr: 1305

Nils Oscar India Ale

Sverige. Överjäst starkare alternativ till nämnda God Lager. Smakrik, aromatisk stil men balanserad. Medelstor beska, inslag av citrus och med en intressant balans till kraftig smak och sälta.
Art. nr: 1464

Mariestads Prima Lager

Sverige. Aningen karamellsöt och brittiskt stram och vähumlad. Fylligt maltig och bra matöl till löken, aromerna och brödtillbehören.
Art. nr: 1389
 

Gammal Norrlands Akvavit

Fyllig, kryddad med kummin, anis och fänkål. Lagrad på whiskyfat till fin rondör och en aning sötma.
Art. nr: 262