howtoImage.png

Ett hantverk från nät till burk.
Att lägga in och hantera strömming har i alla tider varit och är än idag ett renodlat hantverk. Vi tar emot strömmingen direkt från båt vid vår kaj utanför salteriet - färskare kan den inte bli. Den första strömmingen brukar komma under april, fisket påbörjas så fort isen släpper, och därefter tar vi emot strömming fram till början av Juni.

Vissa år är det gott om strömming och då blir vi klara lite tidigare, år med dålig tillgång på strömming kan det ta lite längre tid.

 

Filé eller hel?
En surströmming är alltid rätt!
Många hängivna surströmmingsvänner hävdar att strömmingen ska lagras minst ett år eller mer innan den skall ätas. Först då är den riktigt mogen. Andra tycker att filé smakar bäst - och inte minst är smidigast att äta. Vissa föredrar honor med rom, några vill ha den med markerad sälta. Självklart finns det inget rätt eller fel. Under flera år ansåg kännarna att smaken på filé inte var lika god som på hel strömming, men vår skickliga Saltmästare Daniel Madsen har de senaste åren utvecklat en beredningsmetod som gör att vår filé får minst lika goda omdömen i alla tester som vår helströmming.

Det enda rätta är att själv prova sig fram och hitta sin favorit.