
Introduktion till en
svensk national skatt
Vad är en
strömming? Strömming är en underpopulation till sillen, men alltså av samma art. Den är en mindre fisk med huvudet större i förhållande till kroppen, jämfört med sillen. Strömmingen har också färre ryggkotor än sillen. Strömmingen delas upp i olika storleksklasser och det är av de större som man sedan gör surströmming. |
KORT HISTORIK. Tack vare en god strömming, genomtänkt marknadsföring och en iögonfallande förpackning blev snart Röda Ulven synonymt med surströmming och är idag Sveriges ledande varumärke när det gäller surströmming. Ulven härstammar från namnet Ulvön och Ulvöhamn som idag är centrum för svensk Surströmming. Röda Ulven har hämtat sitt namn från Ulvön, som är den svenska surströmmingens Mekka. Att det blev just Röda, beror på att denna ö fullkomligt lyser i rött tack vare den vackra röda graniten rappakivi. |
Fattigmansmat har blivit
trend. Det som under vissa tider varit "fattigmansmat" har blivit både trendigt och exklusivt utan att göra avkall på folklighet. Och vi kan idag se många kockar som skapar på nya spännande recept runt denna kulturskatt. |
Varför heter det
surströmming? |
Mager
delikatess. |


